Kolmården

Kolmården är en plats där både stora och små kan ha en fantastisk upplevelse och ligger inte långt ifrån Söderköping. Här finns mängder av djur i djurparken, det finns berg-och dalbanor, ett spa, Bamses värld och Vildmarkshotellet. Kolmården är ett av Sveriges populäraste resmål för barnfamiljer. Man räknar med att det kommer runt 700 000 besökare per säsong hit. Kolmården ligger vid östkusten och närmaste stora stad är Norrköping.

Kolmårdens historia

Redan 1962 hade Ulf Svensson en idé om att ge nytt liv till Kolmårdens kommun genom att skapa ett fritidsområde med en djurpark. Två år senare, 1964 så tas det första spadtaget på det berg som idag heter Eckerberget. 1965 kom det en mängd djur till Kolmården från Danmark. Parken invigdes och det kom många besökare. Åren som följde skedde det en hel del. Bland annat så invigdes Europas längsta runtgående linbana 1967 och 1968 kom en ny isbjörnsanläggning som blev hem för sex stycken isbjörnar. 1969 invigdes Delfinarium och samma år födde en tiger femlingar.

1972 kom de allra första brunbjörnarna till parken och Safariparken invigs. Dessutom visade man upp sina första ormar och krokodiler i en utomhusanläggning vid namn Tropicarium. 1973 kommer Aparium, där apor kan vistas både ute och inne. 1977 föds en delfinunge och det är något som blir uppmärksammat världen runt, eftersom det var en mycket sällsynt händelse. Under 1980-talet så kom Skogsgården att invigas och man byggde även en räddningsstation för skadade djur. Man påbörjade även bygget av Vildmarkshotellet.

Under 1990-talet invigdes Lohuset, Delfinlagunen invigs av Carl XVI Gustaf och noshörningsungen Nelson föds. 1997 blev djurparken i privat ägo. Året efter invigs Bamses Värld.

Under 2000-talet så anordnade man för första gången Animal Aid, en insamling för vilda djur, man har även premiär för en ny delfinshow. Man får även nya djur, som är afrikanska vitgamar och asiatiska elefanter. 2005 fyller Kolmården 40 år och man inviger Wild Camp. Två år senare inviger man Tiger World och 2009 kommer en ny åkattraktion, en berg- och dalbana vid namn Delfinexpressen. 2010 stod den nya entrén klar och 2011 inviger man Safari. 2015 firade Kolmården 50-årsjubileum. Bamses Värld förnyas och öppnar och denna värld har helt nya parkmiljöer och olika attraktioner från berättelserna om Bamse och hans vänner.  2016 invigdes Wildfire, en berg-och dalbana i trä.

Idag finns det kring 600 djurindivider och 70 arter/raser på Kolmården. Arealen är hela 150 hektar och det jobbar 180 heltidsanställda och 550 säsongsanställda här.

Upplev Kolmården

Kolmården har det mesta du kan tänka dig. Hit kan ni åka för att se mängder av djur. Det hålls även shower, så som Bamseteater, delfinshow, sälshow, fågelshow, shower med andra djur och mycket mer. Kolmården har även flera åkattraktioner, så ni kan åka berg-och dalbana, gunga loss i ett sjörövarskepp, snurra runt i Bamses dunderhonungsburkar och gästa de vilda djuren i Safari som är en unik åkattraktion. Det går även att besöka Bamses Värld samt att man kan boka en unik upplevelse. Bland annat kan du få klappa delfiner, vistas en dag i Delfinarium, umgås med sälar eller lejon eller få en guidning.